Faskia-lihaskalvokäsittelyt

Mikä on faskia?

Faskia on yleisnimitys kalvorakenteille, jotka muodostavat sidekudosverkoston iholta aina pienimpiin solurakenteisiin saakka. Se on kuin suoja, joka tukee ja sitoo eri kudokset paikoilleen, osallistuen samalla kehon eri toimintoihin. Faskia on hyvin tiheästi hermotettua kudosta. Hermopäätteiden välittämä informaatio on yhteydessä asento- ja liikesäätelyn lisäksi mm. tunteisiin, elimistön tasapainotilaan ja immuunipuolustukseen.

Faskiahoitojen yhteydessä käsitellään aina myös pinnallista faskiaa eli ihoa ja ihonalaiskudosta, joka suojaa kehoa sekä vastaanottaa valtavan määrän aisti-informaatiota vapaiden hermopäätteiden kautta ( mm.lämpötila, paine, kipu). Iho ja pinnallinen faskia yhdessä antavat meille ulkomuotomme.

Syvä faskia on vahva toiminnallinen verkosto, joka osallistuu voimantuottoon ja -siirtoon sekä asennon ja liikkeen hallintaan. Lihaksilla, jänteillä, ligamenteilla, nivelten tukirakenteilla on yhteys toisiinsa faskiaalisen järjestelmän kautta. Faskiajärjestelmä muodostuu toiminnallisista radoista, jotka osallistuvat tiettyihin liikkeisiin ja liikkeiden yhdistelmiin. Faskiat sisältävät valtavan määrän hermopäätteitä, jotka ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa aivojen kanssa. Asennon, liikkeen tai esim.kosketuksen kautta saatu informaatio kulkee aivoihin, jossa useat eri aivojen alueet käsittelevät tiedon ja osallistuvat toiminnan ohjaamiseen. 

Faskiat rakastavat monipuolisia liikkeitä ja myös palautumiseen tarvittavaa lepoa, oikeaa ravintoa ja riittävää nesteytystä ja ennen kaikkea kosketusta! Häiriöitä alkaa syntyä samana toistuvista asennoista ja liikkeistä esim. työ- ja  nukkumasennot tai harrastuksen lajityypilliset vaatimukset. Myös ylirastius, aineenvaihdunnalliset häiriöt, jännittyneisyys, stressi,uupumus, masennus ja tunteet vaikuttavat faskioiden hyvinvointiin.

Eri faskiakerrosten sekä lihaksia ja jänteitä peittävien faskiapintojen tulisi vaivatta liukua keskenään toisiinsa nähden, jotta sujuva ja kivuton liike olisi mahdollista. Edellä mainitut tekijät voivat saada aikaan faskioiden takertumista toisiinsa, jolloin kehon luonnolliset asennot ja liikkeet häiriintyvät.

 

Faskiakäsittely ja hieronta

Faskoita on käsitelty jo tuhansia vuosia. Mm. akupunktio, guasha, shiatsu ovat faskiajärjestelmään vaikuttavia hoitomuotoja. Käsittelemme faskioita em. mainittujen menetelmien lisäksi myös hieronnalla, joka kohdistuu faskian eri kerroksiin aina syvempäänkerrokseen eli myofaskiaan saakka. Myofaskia on kokonaisuus, joka peittää lihasrunkoa ja jänteitä. Ne reagoivat mm. värinään, paineeseen, venytykseen, jotka käsitellessä vapauttavat faskiassa olevia tukoksia. Käsittelyalueella kudoksen aineenvaihdunta paranee, liike vapautuu ja kipu lievittyy. Faskioiden yhteys autonomiseen hermostoon saa aikaan rentoutumisen koko kehossa.

Faskioiden manuaaliseen käsittelyyn käytämme tarvittaessa apuna mm.faskiarautoja, laserhoitoa, syväaaltolaitetta tehostamaan hieronnan vaikutuksia. Faskiateippaus on myös tehokas apu monien asentoperäisten kiputilojen hoitoon.

Tervetuloa vapauttamaan faskioita!